Koerdistan

SDF-commandant roept op tot Koerdische eenheid in aanloop naar Syrische dialoog

Mazloum Abdi, de commandant van de Syrische Democratische Krachten (SDF), heeft een oproep gedaan aan Koerdische partijen in Rojava om hun onderlinge verdeeldheid te overwinnen en samen een verenigd front te vormen in aanloop naar nationale Syrische dialogen. Deze oproep komt te midden van inspanningen om de intra-Koerdische gesprekken te hervatten en de uitdagingen van deze kritieke periode aan te pakken.

“Koerdische nationale eenheid in Syrië is vandaag een historische noodzaak geworden in antwoord op de uitdagingen van deze fase,” schreef Abdi op het platform X. Hij drong erop aan dat alle Koerdische partijen hun partijpolitieke belangen opzij zetten en zich serieus inzetten voor de oproep tot dialoog en eenheid vanuit de bevolking.

Hervatting van intra-Koerdische gesprekken

De oproep van Abdi volgt op berichten over het hervatten van gesprekken tussen de rivaliserende Koerdische partijen in Rojava. Na de val van het regime van Bashar al-Assad vorige week, verklaarden de Koerdische Nationale Eenheidspartijen (PYNK) bereid te zijn om de gesprekken met de Koerdische Nationale Raad (ENKS) opnieuw op te starten. De PYNK, een coalitie van 24 partijen nauw verbonden met de regerende Democratische Uniepartij (PYD), speelt een belangrijke rol in het Democratisch Autonoom Bestuur van Noord- en Oost-Syrië (DAANES).

Ook de ENKS, een parapluorganisatie van Koerdische oppositiepartijen, toonde bereidheid om terug aan tafel te gaan. Echter, volgens ENKS-woordvoerder Faysal Yusuf heeft de groep nog geen officiële uitnodiging ontvangen van de PYNK. “We moeten een verenigde Koerdische houding aannemen, maar die houding moet eerst onderling worden overeengekomen,” benadrukte Yusuf.

Belang van een verenigde Koerdische boodschap

Yusuf benadrukte dat de Koerden een duidelijk signaal moeten sturen aan buurlanden, nieuwe autoriteiten in Syrië en het Syrische volk. “Wij als Koerdisch volk hebben onze eigen identiteit en zijn niet afhankelijk van anderen. Daarom moeten we ons focussen op deze boodschap en niet op individuele posities of eisen,” verklaarde hij.

De Koerden in Syrië hebben een geschiedenis van systematische discriminatie onder het vorige regime, maar wisten tijdens de Syrische burgeroorlog een autonoom gebied in het noorden te vestigen waar diversiteit en tolerantie centraal stonden. Dit gebied wordt echter opnieuw bedreigd door Turkije, dat de Syrische rebellen steunt die Assad hebben omvergeworpen. Ankara is fel tegen de door Koerden geleide SDF en beschuldigt deze van banden met de verboden Koerdische Arbeiderspartij (PKK).

Turkse standpunt: scheiding Koerden en PKK

Tijdens een gezamenlijke persconferentie met Arabische ministers in Aqaba, Jordanië, herhaalde de Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Hakan Fidan, de noodzaak om de PKK uit Syrië te verwijderen. Hij benadrukte dat de territoriale integriteit en eenheid van Syrië te allen tijde beschermd moeten worden.

“De PKK heeft de afgelopen tien jaar misbruik gemaakt van de chaotische situatie in Syrië door zich te vermommen binnen de rangen van de SDF. We moeten strijden tegen PKK-terrorisme, waar het zich ook bevindt,” verklaarde Fidan. Hij riep daarnaast op om Syrische Koerden los te maken van de PKK en hun belangen via legitieme vertegenwoordigers in Damascus te verdedigen.

Hoewel Turkije benadrukt dat het respect heeft voor de Syrische Koerden, waarschuwde Fidan dat fouten in deze transitieperiode kunnen leiden tot een nieuwe migratiecrisis. Hij riep op tot gezamenlijke inspanningen om de Koerden in Syrië te ondersteunen zonder de invloed van de PKK.

De weg vooruit

De oproep van Mazloum Abdi weerspiegelt de dringende behoefte aan een verenigd Koerdisch front in een cruciale periode van Syrische geschiedenis. Terwijl de intra-Koerdische gesprekken zich ontwikkelen, zal de wereld toekijken hoe de Koerden in Rojava navigeren tussen interne verdeeldheid, Turkse druk, en de zoektocht naar een democratische toekomst binnen een verenigd Syrië.

Lees ook: De Duhok-overeenkomst: Een historische stap naar Koerdische eenheid en toekomstige stabiliteit