Britse chemicaliën ontdekt in captagonfabriek van Assad regime in Douma
Volgens een bericht van The Telegraph zijn in een Captagonfabriek in Douma, een voorstad van Damascus, chemische stoffen gevonden die grotendeels van Britse oorsprong zijn. De fabriek, die voorheen werd beheerd door het regime van de afgezet Syrische president Bashar al-Assad, werd ontdekt nadat oppositiegroepen het vuur in de fabriek hadden weten te blussen. De fabriek was door werknemers in brand gestoken om bewijs te vernietigen voordat zij vluchtten.
De chemische stoffen die in de fabriek werden aangetroffen, omvatten chloroform, formaldehyde-oplossing, zoutzuur, petroleumether en ethylacetaat. Deze stoffen waren opgeslagen in bruine vaten met productieetiketten van het Britse bedrijf SureChem uit Suffolk. In een verklaring gaf het bedrijf aan dat deze chemicaliën in 2010 naar Syrië werden geëxporteerd, als onderdeel van de laatste levering voor de Syrische revolutie die in 2011 begon, waarna sancties werden opgelegd.
De Oppositiebronnen gaven verder aan dat in de fabriek Captagon-pillen werden ontdekt die verstopt zaten in motoren, meubels, kunstmatige vruchten en elektrische transformatoren, klaar voor verzending. In een van de fabriekshallen werden honderden visitekaartjes gevonden die toebehoorden aan Amer Tayseer Kheiti, een voormalige regeringsfunctionaris die lange tijd werd verdacht van betrokkenheid bij de handel in Captagon in Syrië. Hij had nauwe banden met Maher al-Assad, de broer van de voormalige president en commandant van de Vierde Divisie van het leger.
De fabriek zelf was oorspronkelijk een fabriek voor de productie van chips, maar de voormalige eigenaar verklaarde dat hij deze in 2018 had verlaten, toen het Syrische leger het gebied onder controle kreeg.
Volgens de Observatory of Political and Economic Networks, een organisatie die de handel in Captagon in de Arabische wereld volgt, verdiende het regime van Assad tussen 2020 en 2022 jaarlijks gemiddeld 2,4 miljard dollar uit de Captagon-handel, wat gelijkstaat aan bijna een kwart van het bruto binnenlands product (bbp) van Syrië. De VS beschrijven Syrië als een wereldwijd epicentrum van de productie en handel in Captagon, goed voor 80% van de wereldproductie van dit narcoticum.