Turkije verbiedt slogan ‘Jin, Jiyan, Azadî’ in Amed
In een nieuwe escalatie van repressie tegen de Koerden heeft de Turkse gouverneur van de provincie Amed het gebruik van de slogan “Jin, Jiyan, Azadî” (Vrouw, Leven, Vrijheid) tijdens demonstraties verboden. Het verbod werd afgelopen zaterdag van kracht tijdens een protest van de Vrije Vrouwenbeweging (TJA).
Volgens het gouverneursbesluit wordt de slogan beschouwd als “propaganda voor een terroristische organisatie.” Beelden van Mezopotamya Agency tonen hoe politieagenten demonstranten via een megafoon waarschuwen om te stoppen met het scanderen van wat zij “organisatieterminologie” noemen. De demonstranten lieten zich echter niet intimideren en bleven de slogan roepen, begeleid door traditionele ululaties.)
Een slogan met betekenis en geschiedenis
“Jin, Jiyan, Azadî” is meer dan een slogan; het is een filosofie die vrouwenrechten en vrijheid centraal stelt. Het werd begin jaren 2000 geïntroduceerd door de YPJ, een Koerdische vrouwenmilitie in Rojava, en kreeg wereldwijde bekendheid in 2022 tijdens de protesten in Iran en oost Koerdistan na de dood van Jîna Amînî. Haar overlijden in de handen van de Iraanse zedenpolitie leidde tot een golf van solidariteit wereldwijd, waarbij de slogan symbool werd van verzet.
Felle kritiek van de DEM-partij
De Democratische Volksgelijkheids- en Vrijheidspartij (DEM) heeft het besluit van de gouverneur scherp veroordeeld. Mehmet Kamac, parlementslid uit Amed, noemde het verbod onwettig en symptomatisch voor de groeiende repressie tegen Koerden in Turkije:
“Gouverneurs handelen steeds vaker als rechters en nemen beslissingen zonder juridische basis. Dit verbod is een zoveelste poging om onze stem te smoren, maar het zal niet slagen. ‘Jin, Jiyan, Azadî’ is een waarheid die niet te verbieden is.”
De DEM-partij heeft aangegeven het verbod naast zich neer te leggen. Op sociale media delen partijleden de slogan en benadrukken zij dat het een integraal onderdeel blijft van hun strijd voor vrijheid en gelijkheid.
Groeiende repressie tegen Koerdische zelfbestuur
Het verbod op de slogan komt op een moment van verhoogde spanning in Koerdische gebieden. De Turkse regering heeft dit weekend opnieuw Koerdische burgemeesters uit hun ambt gezet en vervangen door bureaucraten. Deze praktijk, door Ankara gerechtvaardigd met beschuldigingen van terreurbanden, wordt internationaal veroordeeld. Mensenrechtenorganisaties wijzen erop dat deze maatregelen de democratische rechten van de Koerdische bevolking schenden.
De strijd om vrijheid gaat door
Ondanks de toenemende druk blijft de Koerdische gemeenschap vastberaden. “Jin, Jiyan, Azadi” is niet slechts een slogan, maar een symbool van hoop en verzet. Zelfs te midden van de meest harde onderdrukking blijft de roep om vrijheid krachtig klinken in Amed en daarbuiten.