Koerdistan

President Nechirvan Barzani herbevestigt inzet voor de bestrijding van geweld tegen vrouwen

De president van de Koerdistan, Nechirvan Barzani, heeft op maandag opnieuw zijn toewijding uitgesproken aan de rechten van vrouwen en het beëindigen van Gendergerelateerd Geweld (GBV) in de regio. Dit deed hij in een verklaring ter gelegenheid van de Internationale Dag voor de Uitbanning van Geweld tegen Vrouwen.

“Op de Internationale Dag voor de Uitbanning van Geweld tegen Vrouwen herbevestigen we onze toewijding aan het beschermen van de rechten van vrouwen in Koerdistan. We verzekeren vrouwen dat we onophoudelijk zullen blijven werken aan de uitroeiing van alle vormen van geweld en discriminatie tegen hen,” aldus President Barzani.

Hij riep tevens op tot nauwere samenwerking tussen overheidsinstellingen, maatschappelijke organisaties en de media om bewustzijn te vergroten en waarden als vergeving en gelijkheid te bevorderen.

De Internationale Dag voor de Uitbanning van Geweld tegen Vrouwen markeert ook de start van 16 Dagen van Activisme tegen Gendergerelateerd Geweld, een wereldwijde campagne die loopt tot 10 december, de Internationale Dag van de Mensenrechten. Deze campagne werd voor het eerst geïnitieerd door activisten in 1991.

Hoge cijfers geweld tegen vrouwen in Koerdistan

Koerdistan kampt met hoge percentages gendergerelateerd geweld, waaronder seksueel geweld, huiselijk geweld, zogenaamde eergerelateerd geweld, kindhuwelijken en vrouwelijke genitale verminking.

Een rapport van Amnesty International uit juli bracht aan het licht dat gebrekkige uitvoering van wetten, de nadruk op het behoud van het “gezinsleven,” achterhaalde sociale normen en een tekort aan financiering voor gespecialiseerde instellingen enorme obstakels vormen voor rechtvaardigheid voor slachtoffers van GBV.

Hoewel Koerdistan een wet tegen huiselijk geweld heeft, worden deze wetten vaak slecht geïmplementeerd en blijven veel vrouwen zonder juridische bescherming. Daarnaast moeten slachtoffers zelf klachten indienen tegen hun daders, aangezien openbare aanklagers zelden uit eigen beweging aanklachten indienen. Voor huiselijk geweld is zelfs een verplichte bemiddelingssessie met de dader nodig voordat een zaak voor de rechter komt.

Initiatieven en uitdagingen

De Regionale Regering van Koerdistan (KRG) heeft in 2018 een hulplijn opgezet voor slachtoffers van geweld, met ondersteuning van niet-gouvernementele organisaties. In 2023 werd deze hulplijn meer dan 10.000 keer gebeld.

Desondanks blijven de uitdagingen groot. In 2023 werden minstens 30 vrouwen in de regio vermoord, terwijl in 2022 het hoogste aantal vrouwenmoorden in jaren werd geregistreerd met ten minste 44 slachtoffers. Activisten pleiten voor aanpassingen van de wetgeving, meer veiligheidsmaatregelen voor kwetsbare groepen, en snellere juridische processen.

President Nechirvan Barzani benadrukte dat samenwerking en hervorming essentieel zijn om geweld tegen vrouwen te bestrijden en een veiligere toekomst te garanderen.