Mazloum Abdi bevestigd: “Zullen meedoen met het nieuwe Syrische leger”.
De commandant van de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF), Mazloum Abdi, heeft bevestigd dat zijn troepen zullen integreren in een nieuw Syrisch leger. Hij benadrukte dat er overeenstemming is bereikt met de nieuwe Syrische administratie over essentiële kwesties die de toekomst van Syrië betreffen.
In een interview met Sky News Arabia verklaarde Abdi: “Toen we in 2015 de Syrische Democratische Strijdkrachten oprichtten, gaven we aan dat deze troepen vroeg of laat deel zouden uitmaken van het defensieve systeem van Syrië. Nu, met de pogingen om een nieuw Syrisch leger op te bouwen, zullen wij deel uitmaken van dit proces.”
Abdi onderstreepte een gedeelde visie met de nieuwe Syrische regering over belangrijke onderwerpen, zoals de eenheid van het Syrische grondgebied. Hij erkende echter dat er nog details zijn die verdere bespreking vereisen. “We zijn het eens over de grote lijnen met betrekking tot de toekomst van Syrië,” voegde hij eraan toe.
Nationale conferentie en inclusieve vertegenwoordiging
Abdi ging ook in op de planning van een nationale conferentie in Syrië. Hij merkte op dat de SDF nog niet was uitgenodigd voor deelname.
“Onze visie is dat vertegenwoordigers van alle bevolkingsgroepen, regio’s en Syrische krachten betrokken moeten worden bij de voorbereidingen en het bereiken van overeenstemming over de resultaten. Zonder deze inclusiviteit zal de conferentie waarschijnlijk niet slagen,” verklaarde hij.
Over de mogelijke deelname van de SDF aan de conferentie, al dan niet in samenwerking met de Koerdische Nationale Raad, benadrukte Abdi het belang van brede vertegenwoordiging. “Wij willen ervoor zorgen dat vertegenwoordigers van alle bevolkingsgroepen in noordoost-Syrië, inclusief Koerdische krachten, deelnemen. Dit is essentieel voor een sterk politiek dialoogproces,” lichtte hij toe.
Escalatie bij Kobani en de Tishreen-dam
Abdi sprak ook zijn zorgen uit over de aanhoudende gevechten nabij Kobani en Manbij, met name rond de Tishreen-dam, ondanks dat de SDF zich houdt aan een eerder afgekondigd staakt-het-vuren.
Hij riep de internationale gemeenschap en de nieuwe Syrische regering op om te bemiddelen en een wapenstilstand af te dwingen. “Onze troepen blijven zich houden aan het staakt-het-vuren, maar we zijn genoodzaakt ons te verdedigen tegen aanvallen van door Turkije gesteunde gewapende groeperingen rond de Tishreen-dam en andere gebieden,” zei hij.
Abdi stelde tevens voor om Kobani om te vormen tot een gedemilitariseerde zone om de veiligheidszorgen van Turkije te verlichten. “Dit voorstel ligt nog steeds op tafel, en we hopen dat er een overeenkomst wordt bereikt die voordelig is voor heel Syrië,” voegde hij eraan toe.
Turkse invloed en relaties met de VS
Wat betreft toekomstige relaties met Turkije riep Abdi op tot onderhandelingen om geschillen op te lossen. “We werken eraan om spanningen te verminderen en problemen via dialoog op te lossen. Turkije moet echter stoppen met het inzetten van gewapende facties om onze troepen aan te vallen en Syrië te destabiliseren,” zei hij.
Hij benadrukte ook dat Turkije een positieve rol moet accepteren in het politieke proces van Syrië, inclusief de betrokkenheid van vertegenwoordigers uit noordoost-Syrië.
Met betrekking tot de samenwerking met de Verenigde Staten wees Abdi op versterkte samenwerking na de val van het Assad-regime. “De instorting van het regime creëerde een veiligheidsvacuüm dat door ISIS werd uitgebuit, wat meer coördinatie met de Amerikaanse troepen noodzakelijk maakte in de strijd tegen terrorisme,” legde hij uit.
Toewijding aan Syrische eenheid
Abdi verwierp zorgen over een mogelijke opdeling van Syrië. “Geen enkele Syrische patriot wil verdeeldheid. De SDF zet zich in voor het behoud van de territoriale integriteit van Syrië en de eenheid van zijn volk,” benadrukte hij.
Hij sloot af met de oproep tot inclusieve politieke participatie en consensus over de toekomstige bestuursstructuur van Syrië. “Voor een verenigd Syrië moeten alle vertegenwoordigers van zijn bevolking en regio’s deelnemen aan het politieke proces en overeenstemming bereiken over het toekomstige bestuurssysteem.”