
Koerdisch stel berecht in Duitsland voor banden met ISIS
Het Beierse Hooggerechtshof in München is maandag begonnen met het proces tegen een Koerdisch echtpaar dat wordt verdacht van betrokkenheid bij de terreurorganisatie Islamitische Staat (ISIS). De twee, Twana en Asya, worden aangeklaagd voor onder meer lidmaatschap van een buitenlandse terroristische organisatie, oorlogsmisdaden, misdaden tegen de menselijkheid en seksueel geweld tegen minderjarigen.
Twana, geboren in 1981 in de provincie Halabja in de Koerdische Autonome Regio van Irak, woont sinds begin jaren 2000 in Duitsland. In München zou hij zich hebben aangesloten bij extremistische islamitische groeperingen, waarna hij afreisde naar Mosul en Raqqa om zich aan te sluiten bij ISIS. Zijn vrouw Asya, afkomstig uit het Iraakse Hawija (provincie Kirkuk), werd op haar achttiende door haar vader uitgehuwelijkt aan Twana en meegenomen naar het kalifaat.
Sinds 9 april 2024 zitten beiden vast in Duitsland. De aanklachten tegen hen zijn zwaar: betrokkenheid bij genocide, seksuele slavernij en systematisch geweld tegen leden van de Jezidische gemeenschap. Twana wordt specifiek beschuldigd van het seksueel misbruiken van twee Jezidische meisjes. Een van hen zal waarschijnlijk als getuige optreden tijdens het verdere verloop van het proces.
Advocate Natalie von Wistinghausen, die een van de Jezidische overlevenden vertegenwoordigt, onderstreept het belang van dit proces:
“Als de aanklachten worden bevestigd, dreigt levenslange gevangenisstraf. Onze cliënten – overlevenden van het ISIS-regime – benadrukken twee hoofdredenen waarom dit proces voor hen essentieel is: gerechtigheid en erkenning van het onnoemlijke leed dat hen is aangedaan.”
In 2014 veroverde ISIS grote delen van Irak en Syrië en riep een zogenaamd kalifaat uit. Tijdens hun bewind begingen de jihadisten grootschalige gruweldaden, waaronder genocide, seksueel geweld, slavernij en massaslachtingen, met name tegen de Jezidische minderheid. In 2017 en 2019 werd de organisatie territoriaal verslagen in respectievelijk Irak en Syrië.