Europa

Europol leidt internationale actie tegen mensensmokkel: 13 arrestaties en 21 boten in beslag genomen

Op 4 december 2024 hebben Franse en Duitse autoriteiten, in samenwerking met Europol en Eurojust, een grootschalige operatie uitgevoerd tegen een crimineel netwerk dat betrokken was bij de smokkel van migranten over het Kanaal. Het netwerk, geleid door Iraaks-Koerdische criminelen, smokkelde migranten uit het Midden-Oosten en Oost-Afrika van Frankrijk naar het Verenigd Koninkrijk. Tijdens de actie werden in totaal 13 personen gearresteerd, waarvan 8 in Duitsland en 5 in Frankrijk. Eén van de gearresteerden wordt gezien als een ‘High Value Target’.

De operatie leidde tot doorzoekingen op 25 locaties in Duitsland, waaronder 15 woningen en 10 opslagruimtes. Hierbij werden 21 opblaasboten, 24 motoren, 76 reddingsvesten en meer dan 600 binnenbanden in beslag genomen. Verder werd ook ongeveer € 70.000 aan contanten, goud ter waarde van meer dan € 5.000 en 40 elektronische apparaten gevonden. De actie werd uitgevoerd door meer dan 500 Duitse federale politieagenten, ondersteund door Franse en Duitse criminologen en experts van Europol.

Het criminele netwerk gebruikte opblaasbare boten van lage kwaliteit, die niet aan de EU-veiligheidsnormen voldeden. Deze boten werden vanuit Turkije via Frankrijk naar Duitsland gesmokkeld en daar opgeslagen voordat ze werden ingezet voor de overtocht naar het Verenigd Koninkrijk. De methode van mensensmokkel via kleine boten is de afgelopen jaren flink toegenomen. In 2024 bereikten naar schatting 34.000 migranten en 630 boten de Britse kust, een stijging ten opzichte van 2023. Tegelijkertijd steeg ook het aantal sterfgevallen op zee dramatisch: meer dan 70 mensen kwamen dit jaar om, vergeleken met 12 in 2023.

Europol en Eurojust speelden een centrale rol in de operatie. Europol faciliteerde realtime analyses en informatie-uitwisseling, terwijl Eurojust juridische samenwerking tussen landen mogelijk maakte door het opstellen van Europese onderzoeks- en arrestatiebevelen. Deze gezamenlijke aanpak laat zien hoe belangrijk grensoverschrijdende samenwerking is om netwerken van mensensmokkelaars te ontmantelen en het verlies van mensenlevens te voorkomen.

Internationale samenwerking
De Britse autoriteiten werken samen met Irak en de Koerdische Regio om mensensmokkelnetwerken te bestrijden. Europol benadrukt dat intensieve samenwerking tussen Europese landen en andere regio’s noodzakelijk is om de lucratieve maar dodelijke handel in mensen te stoppen.