
Assad leeft in luxe, Syrië onder nieuw terreurregime
Zes maanden na zijn vlucht uit Syrië, leeft voormalig president Bashar al-Assad naar verluidt in weelderige afzondering in Moskou, beschermd door Russische autoriteiten maar onder strikte surveillance. Terwijl de roep om gerechtigheid toeneemt, blijft Assad zwijgen, zijn aanwezigheid een schrijnend symbool van geopolitiek toevluchtsoord en onopgeloste misdaden.
Volgens een onderzoeksrapport van France Info arriveerde Assad op 8 december 2024 in Rusland, nadat hij was verdreven door de Islamistische rebellengroep Hayat Tahrir al-Sham (HTS). Hij verblijft naar verluidt in het ultra-luxueuze complex “City of Capitals” in het zakendistrict van Moskou, hoewel alternatieve bronnen wijzen op de elite buitenwijk Rublyovka, vaak vergeleken met “het Beverly Hills van Rusland”.
Onderzoekers van het Syrian Legal Development Program bevestigen dat de Assad-familie jarenlang activa heeft overgeheveld naar Rusland. Tussen maart 2018 en september 2019 zou een luchtbrug van zo’n $250 miljoen aan contanten van Damascus naar Moskou zijn gevlogen.
Een rapport van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken uit 2022 schatte het totale vermogen van de Assad-clan op meer dan $2 miljard, vergaard via illegale activiteiten zoals wapenhandel, drugssmokkel en afpersing.
Ondanks zijn fortuin is Assad sinds december uit het publieke oog verdwenen. Sinds een korte verklaring na de val van Damascus heeft hij zich niet meer laten zien. Fabrice Balanche, Syrië-expert, benadrukt dat Assad waarschijnlijk onder strikte Russische controle staat: “Hij wordt beschermd, maar ook scherp in de gaten gehouden.”
Zijn zoon Hafez werd in februari nog gespot bij de Staatsuniversiteit van Moskou, maar ook hij houdt zich sindsdien stil. In Syrië zelf zijn symbolische wraakacties gemeld: Assad’s paleis zou zijn geplunderd en het graf van zijn vader Hafez geschonden.
De nieuwe Syrische regering onder leiding van president Ahmed al-Sharaa heeft herhaaldelijk om uitlevering van Assad gevraagd, maar Moskou houdt zich stil. Poetin beloofde een ontmoeting met Assad, maar geen enkele is officieel bevestigd.
Volgens analisten dient de aanwezigheid van Assad in Moskou vooral als strategisch signaal: Rusland biedt onderdak aan gevallen bondgenoten, maar onder strikte voorwaarden. “Poetin haat verliezers,” aldus Balanche, “maar liever Assad in Moskou dan aan een galg in Damascus.”
Toch blijft de roep om gerechtigheid luid klinken. Mensenrechtenorganisaties documenteren nog altijd oorlogsmisdaden begaan onder Assad’s regime. “Ooit zal hij terechtstaan,” aldus een activist van de Syrian Network for Human Rights.
De toekomst van Assad is onzeker, maar dat geldt evenzeer voor Syrië zelf. Hoewel de dictator is verdreven, is zijn opvolger een voormalig terrorist van gisteren: een man met bloed aan zijn handen die nu het presidentschap bekleedt. Voor het Syrische volk blijft ware bevrijding voorlopig een verre droom.
Foto: REUTERS